Ursula Berge har rätt men samtidigt fel

Ursula Berge har skrivit en artikel i NSD den 10 juni 2020 där hon i stora drag avskriver regeringen från ett ansvara att styra Sverige under kriser som den vi nu befinner oss i. Hon har dock rätt i att Sverige inte kan styras så som i andra länder då det är förbjudet med ministerstyre. Vi får inte heller införa undantagstillstånd i fredstid. Hon har också rätt i att sjukvården och äldreomsorgen ligger på en annan nivå än den statliga. Regeringen kan inte enligt henne gå och styra dessa då det kommunala självstyret är starkt och att detta styre är skyddat av grundlagen. Därefter visar hon på att de regioner och kommuner som drabbats mest styrs av andra än de röda.

Rosenbad

Hon har rätt men ändå är artikeln väldigt missvisande för den ger sken av att det är de borgerligt styrda regionerna och kommunerna som misskött sina åtaganden och regeringen kan inget annat än att se på. Så är det naturligtvis inte. Det handlar om masstestningen där målet är att testa 100 000 personer i veckan. Regionerna har ett tydligt patientansvar för de som söker upp sjukvården för att testas just för den aktuella farsoten och det testas hela tiden. Regionerna har aldrig haft ansvar för en allmän testorganisation i Sverige som skulle testa alla samhällskritiska grupper eller allmänheten. Socialminister Lena Hallengren (s) har uppgivit för Expressen den 26 maj att regionerna agerat mycket bra under denna pressade situation och exemplifierar det med fördubblingen av IVA platserna.

När det kommer en kris så som denna sjukdom drabbat Sverige måste regeringen agera kraftfullt utifrån de förutsättningar som grundlagen ger den. Det är helt riktigt att myndigheter är oberoende i sin myndighetsutövande funktion mot de enskilda. Enskilda ministrar får inte ingripa i enskilda ärenden. Regeringen har ändå ett stort ansvar för vilka uppgifter myndigheterna har och vilka krav som ställs på dem. Sten Heckscher skrev i SvD den 2 maj 2018 i en debattartikel att ”Förvaltningsmyndigheterna är inte, som många tycks tro, självständiga från regeringen annat än när myndigheten har en domstolsliknande roll”. Han menade också att myndigheterna har lydnadsplikt och är därför regeringens viktigaste verktyg för att förverkliga sin politik.

Gunnar Wetterberg är inne på samma spår som Heckscher när han i sin ledarartikel i Expressen den 3 maj 2020 beskriver hur myndigheters självständighet utvecklats genom åren men att det är bara regeringen som kan göra prioriteringar, samordna och koordinera genom beslut samt styra krishanteringen, speciellt vid en pandemi.

Socialstyrelsen

Regeringen förlängde den 15 juni besöksförbudet på våra äldreboenden. Det är bara regeringen som har detta mandat trots att det är en kommunal eller privat verksamhet. Redan den 11 mars beslutade de privata vårdbolagen att införa ett sådant förbud. De kommunala gjorde inte det då det är de äldres egna bostäder och hänvisade till lagstiftningen. Flera veckor senare fattade regeringen beslut om besöksförbud. Saktfärdigt må jag säga och hur mycket smitta spreds inte till de äldre då?

Anledning till att det ligger på regeringsnivå är att ett generellt beslut som hindrar en medborgare att leva ett självständigt liv efter de förutsättningar som de har. Med andra ord förbudet kränker den enskildes mänskliga fri och rättigheter. Det är en begränsningsåtgärd.  

Som vi ser så har Ursula Berge rätt men ändå fel och det förmedlar en bild av att regeringen inte kan göra mer än vad den gjort vilket är olyckligt.  Regeringen kan ju inte befria sig från sitt ansvar genom att lägga det på myndigheter. Dessutom så menar ju statsminister Löfven att ansvarsfrågan gällande masstester är oklara och då faller frågan med automatik i hans knä.

Det lät annorlunda den

Tor Nilsson (m)

Lämna en kommentar